AY ATA

AY ATA

Ay Ata, geceyi ve ayı temsil eden bir varlık olarak, göksel güçlere ve bilgelik sembolizmine sahiptir. Türk mitolojisinde gök ve doğa güçlerine verilen önem düşünüldüğünde, Ay Ata’nın bu mitolojik yapının önemli bir parçası olduğu anlaşılır.

Ay, yolculuğa çıkanlara pusula olmuş, Ay’ın yörüngesine bakarak atalarımız yönlerini tayin etmiştir. Ay Ata, cehalete karşıtlığın, umutsuzluğu terkin, insanın hayat yolculuğunda bakacağı yeri ve yönü bilme gücüne erişmenin simgesidir. Ay Ata, Türklerin yol gösterici ve toplumlara kılavuzluk edici karakterinin dışavurumudur. Bu dışavurum da ancak Ay Ata efsanelerinde olduğu gibi bilgi, birikim ve erdemle hayat bulmaktadır.

Onun diğer adının Ay Dede olduğu gerçekliğini düşünürsek, bu figürün hayatımızın içerisine ne denli girdiğini iliklerimizde hissedebiliriz. Çocuk şarkılarımızda bile yer tutan bir Ata unsurdur o. Karanlıkta kaldığımızda okuduğumuz kitaplar, dinlediğimiz ilahi nağmeler, göğe bakarak kurduğumuz hayaller, bizi en onulmaz sancılardan çekip çıkaran aydınlık fikridir.