Altaylardan Tuna’ya dört bucak yedi düvel, ak rengimle göğüm ben, boz rengimle yeryüzü… Gemileri su üstünde yürüten, Yaradan’ın kut sunduğu Geyik ben!
Beni Hafife alma! Benim doğaya denge, mevsimlere renk! Benim kısmet, özgürlük ve bereket!
“Bu el, Umay’ın elidir!” der, göbek bağını kesen ebeler! Doğurmaya görsün bir kadın, koşar hemen yardıma! Dokunur rahmetiyle Umay tüm varlığa.
Ne acımak bilirim, ne merhamet ederim! Gün sürerim kanunsuz mağaralarda! Benzerim tek gözümle ateşli bir volkana!
Sığınır bahçeme dara düşünce insan. Ben arzusu erkeklerin, sancısı dişilerin! Gücenirsem birine; yeraltına çekilirim, büyütür acılarımı bir gün gelirim!
Nasıl yanaşırsa bir kurt avına, öyle yanaşır Mergen düşmanlarına. Ustacadır onun tüm akıl oyunları. Adalet ve bilgeliği simgeler ok ve yayı...
Baba sözüne benzer Kayra Han’ın asası! Düzen verir, toparlar! Düşer yıldırım olup; aydınlatır zihnini.
Beni ateşle bilirsin! Karanlıkla, zulümle… Kıyım ve yıkımla bilirsin beni! Beni kargaşa, beni en çetin kaoslarla! Oysa ben Erlik Han’ım! Rengim siyah, beyaza akrabayım!
Ay Atam bu ne heybet, atının rüzgârıyla, mızrağının ucuyla, sonsuz arayışımızda bize kılavuzluk et!
İnsan, berrak suların yüzünde kaybolur da, Ak Ana'yı bulursa, boğulmaz ummanlarda.
Tarak Motifi, genellikle El ve Göz motifleri ile birlikte işlenen ve yaşamla doğrudan bağlantılı olan Anadolu motiflerindendir.
Saç Bağı Motifi, kadınların evlenme, ölümsüzlük ve sonsuz birliktelik arzusunun saç örgüleri yoluyla el emeği ürünlerine aktarmasının sonucunda ortaya çıkan Anadolu Motifleri arasında yer alır.
Muska her ne kadar batıl inançlarla ilişkilendirilse de, bir toplumun ruhsal sağlığına dair kolektif bir inancı temsil eder ve bu da onu farklı coğrafyalarda benzer şekillerde önemli kılar.
Bereket, sonsuz güç, kahramanlık ve erkeklik sembolü olan Koçboynuzu Motifi, genellikle zemin süslemeleri ve halıların göbek kısımlarında karşımıza çıkan bir Anadolu Motifidir.
Türklerin “Demir Ağacı” diye adlandırdığı Hayat Ağacı, Anadolu’nun en kutsal ve köklü motiflerindendir.
Yeniden doğuşun temsili olan Bereket Motifi, genellikle koç, boğa, geyik gibi hayvanlar; kayın, sedir gibi ağaçlar, başak taneleri, buğday, arpa, nar gibi yiyecek ve bitki türleriyle temsil edilen bir Anadolu Motifidir
Dişiliği, doğurganlığı, uğur ve bereketi simgeleyen Elibelinde motifi; Ana Kız, Gelin Kız, Kibele, İştar, Kazan Kulpu gibi isimleri olan ve kökeni binlerce yıl öncesine dayanan bir kültürel miras ögesidir.
Bukağı, otlaktan uzaklaşmasın diye atın ön iki ayağına bir urganla takılan iki halkadan oluşan zincire verilen isimdir.
Aşk ve Uyum, Anadolu motifleri arasında en zarif ve anlam yüklü figürlerdendir.