Yeniden doğuşun temsili olan Bereket Motifi, genellikle koç, boğa, geyik gibi hayvanlar; kayın, sedir gibi ağaçlar, başak taneleri, buğday, arpa, nar gibi yiyecek ve bitki türleriyle temsil edilen bir Anadolu Motifidir. Fakat başak figürü, Bereket’in temel simgesi olarak yaygın biçimde kullanılan figürlerden olmuştur.
İnsanlar göçebe hayattan yerleşik hayata geçişlerinde öncelikle buğday ekimi yapmış, ekmek üretmiş ve onu temel gıda maddesi haline getirmiştir. Başak tanelerine zamanla farklı kültürlerde farklı anlamlar yüklenerek kutsiyet atfedilmiştir. Bereket motifi olarak kullanılan başak taneleri Orta Asya’dan getirilen “saçı” geleneğinden Anadolu Selçukluların burçlarındaki süslemelere, Altay Türklerinin çadırlarındaki tasvirlerden Osmanlı şadırvanlarındaki natürmortlara ve evlerimizdeki dokumalara kadar kendisine yer bulmuştur.
Bu anlamıyla oldukça geniş bir alana yayılan Bereket Motifinin, onu üzerinde ya da evinde taşıyanların hayatına bolluk, verimlilik, iyi şans, kısmet, aydınlık ve diriliş getireceğine inanılmıştır. Tüm bunların yanı sıra bu motif, doğurganlık, analık, anne rahmi gibi kavramlarla örtüştürülmesi sonucu kadın’ın sembolü olarak da görülmektedir.