SAÇ BAĞI MOTİFİ

SAÇ BAĞI MOTİFİ

Saç Bağı Motifi, kadınların evlenme, ölümsüzlük ve sonsuz birliktelik arzusunun saç örgüleri yoluyla el emeği ürünlerine aktarmasının sonucunda ortaya çıkan Anadolu Motifleri arasında yer alır. Doğum ve çoğalma ile bir yuva sahibi olmanın yanında sevgiliyle sonsuza kadar aynı havayı soluma isteğinin dışavurumudur.

Eski bir gelenek olarak Anadolu'da kadınların saç bağlama tarzı, toplumsal normlarını, değer yargılarını ve toplum içindeki konumlarını yansıtır. Bekâr kadınlar saçlarını tek bir örgüyle bağlarken, evli kadınlar iki yandan çift örgü yapar. Yeni evli genç kadınlar ise bu çift örgülü saçlarının uçlarına renkli iplikler ve boncuklar takar. Bu gelenek, onları gören kişiler için evli olduklarını, yani “başlarının bağlı” olduğunu anlamalarını sağlar.

Bu adetlerin çıkış noktası, Anadolu kültüründe kadının ‘bütün’ duygularını toplum içinde konuşarak her zaman açık bir şekilde ifade edemeyişidir. Bu yüzden Anadolu kadınları, arzu, istek ve beklentilerini yer yer motiflerin diline başvurarak ifade etmiştir.

Anadolu’da genç kızların minder diye adlandırılan küçük halılara Saç Bağı Motifini dokuyarak sevdalısına hediye etmesi, “saç bağımın örgüsü gibi, gönlüm sana sonsuza dek bağlandı” demesinin başka bir yoludur.

Saç Bağı motifi, genellikle gelinlerin düğünlerde taktığı bir süs olarak bilinse de, sembolik olarak kadının yuva kurma ve yuvasını ölene dek devam ettirme arzusunun en zarif ve güzel göstergelerinden biridir.